Sådan kan gps bruges til at styre trafikken

Kan man få tung trafik væk fra vores veje ved hjælp af gps? Det spurgte vi
om i seneste nummer af Kuréren. Og nu har vi fået et svar.

(Denne artikel blev bragt i Kuréren 1. december 2022)

Efter kontakt med Odense Kommune har vi fået en beskrivelse af, hvordan gps i bilerne kan bruges til at regulere trafikken.

Den kørevejledning, man får af sin gps, er bundet op på de fysiske foranstaltninger. For eksempel skiltning eller vejlukning. Så hvis fysiske foranstaltninger
gør, at det ikke er muligt at køre gennem et område, vises det på gps’en, og man får angivet en anden rute at køre.

Både skiltning og andre fysiske foranstaltninger skal godkendes af politi og vejmyndigheden. Vejlukninger skal ligeledes godkendes politisk.

Særlig gps til tung trafik
Man kan som sådan ikke dirigere trafikken med gps, hvis ikke foranstaltningerne er der. Hvis der er godkendt skiltning mod for eksempel tung trafik på over 3500 kg, vil det være muligt at regulere dette, hvis lastbilchauffører bruger en speciel gps henvendt til tung trafik.

De mest almindelige gps’er har en funktion, der advarer om at køre på veje, hvor man vil risikere at støde på for eksempel en lav bro eller i dette tilfælde en vægtbegrænsning.

Nye trafikmålinger
Vi har før sommerferien bestilt trafikmålinger på en række veje og specifikke strækninger. Det gør vi for at følge udviklingen fra tidligere målinger, primært i forhold til antal lastvogne, personbiler og hastighed.

Desværre er der veje og strækninger, man har undladt i målingerne, der fandt sted i oktober og november. Vi har bestilt målinger på de manglende strækninger, således vi får et overordnet billede af, hvordan trafikken i vores område udvikler sig.

Michael Holck
Trafikudvalget i Åløkkekvarterets Grundejerforening